Vanaf zijn oprichting in 1979 heeft het Sallands Bachkoor op het gebied van de klassieke koormuziek tot ver buiten de regio een uitstekende reputatie verworven. Als resultaat van jarenlange inspanningen èn van artistieke visie is een ervaren koor van enthousiaste, veelal geschoolde zangers en zangeressen ontstaan.

In de jaren zeventig werd onder leiding van Klaziene van der Vinne de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach uitgevoerd door een projectkoor. Dit leidde uiteindelijk tot de oprichting van het Sallands Bachkoor. Jaarlijks voert dit oratoriumkoor sindsdien als regel één van Bachs passies uit. Vanaf 1992 tot 2003 nam Dick Dijk de artistieke leiding over en de huidige dirigent is Leendert Runia.

Behalve muziek van Bach breidde het Sallands Bachkoor zijn repertoire in de loop der jaren uit met werken van Beethoven en Brahms, Britten en Bloch, Dvorák en Duruflé, Haydn en Händel, Mendelssohn en Mozart, Puccini en Poulenc, Rutter en Rossini, Saint Saëns en Schubert.

De samenwerking met diverse orkesten zoals Het Promenade Orkest, het Nationaal Symfonisch Kamerorkest (NASKA) en het Orkest van het Oosten betekent een waardevolle verrijking van de muzikale ervaring. Voor de uitvoeringen zoekt het Sallands Bachkoor steeds naar samenwerking met nationaal en internationaal bekende professionele solisten.

In oktober 2017 overleed Klazien van der Vinne. Hier vindt u een in memoriam: in-memoriam-klazien-van-der-vinne

Start typing and press Enter to search